Krusta atgriešanās tornī 2024

 


Bārbeles baznīcas vēsturē 2024. gads ir ierakstīts kā jaunā krusta uzstādīšanas gads.   

Šogad Bārbeles draudzei ir izdevies ieviest Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) līdzfinansēto projektu “Bārbeles baznīcas torņa konstrukciju un torņa fasādes atjaunošanas 2.posms”. Projekta mērķis ir sekmēt kultūrvēsturiskā mantojuma - Bārbeles baznīcēkas - mērķtiecīgu un pakāpenisku atjaunošanu, veidojot to gan par drošām un atvērtām garīgajām mājām ikvienam dievnama apmeklētājam, gan attīstot kā tūrisma objektu, vienlaikus izceļot Bārbeles ciema centra vēsturiskās apbūves unikalitāti.

 

2021. gada vasarā ar ELFLA finansiālo atbalstu tika paveikts būvdarbu 1. posms. Tajā ietilpa baznīcas torņa jumta bojāto koka konstrukciju nomaiņa, torņa augšdaļas mūru nostiprināšana ar speciālām metāla savilcēm, torņa fasādes remonts. Tādējādi uz daudziem gadu desmitiem tika novērsta torņa mūru un jumta spices konstrukciju deformācija.

Būvdarbu laikā apstiprinājās bažas par baznīcas krusta un zibensnovadītāja slikto tehnisko stāvokli. Tāpēc krustu tika nolemts demontēt. Reizē ar krustu tika atvienots un noņemts arī vecais zibensnovadītājs.

 

Pateicoties veiksmei ELFLA projektu konkursā 2022. gadā, draudzei pavērās iespēja veikt būvdarbu 2.posmu – izgatavot un uzstādīt jaunu krustu, kā arī izbūvēt jaunu zibensnovadīšanas sistēmu.

 

Pavisam kopā krusta izgatavošana un būvdarbi, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, izmaksājuši 44 256 EUR. Šīs izmaksas mums ļāvis nosegt:

ELFLA atbalsts – 39 635 EUR

Latvijas ev.lut.Baznīcas Nekustamo īpašumu fonds - 2 000 EUR

Ziedojumi – 2 621 EUR

 

Pateicamies visiem, kas līdz šim ar savu artavu ir atbalstījuši dievnama atjaunošanas darbus! Kopš 2019. gada jūlija līdz 2024. gada augustam pavisam kopā mērķa ziedojumos saņemti 6685 eiro. No saziedotajiem līdzekļiem 1200 EUR tika izlietoti būvdarbiem 2021. gadā, un 2621 EUR šajā projektā. Patiecoties tam, ka krusta atjaunošanas projektu atbalstīja Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Nekustamo īpašumu fonds, ir ietaupījušies ziedotie līdzekļi, kurus varēsim lietot turpmākajiem dievnama atjaunošanas darbiem.

 

JĀNIS FOLKMANIS

LELB Bārbeles draudzes priekšnieks

 

 

Laikā no 2019. gada līdz 2024. gada augustam Bārbeles baznīcas torņa atjaunošanas darbus ar ziedojumiem atbalstījuši:

Auguste Austra

Burkovskis Ilgvars

Bračka Jānis (ZS Roņi)

Barens Voldemārs

Butka Alda

Drevinskis Rolands

Drevinska Velta

Ermanovičs Normunds

Folkmanis Indulis

Goževica Alise

Kremptone Zane

Ķēniņa Anita

Matuseviča Olga

Majore Zelma

Mietule Baiba

Oldberga Maija

Pelnis Gints

Pelnis Ints

Pelne Velta

Pumpure Inese

Pastva Nellija

Reihmane Skaidrīte

Stiene Gaida

Stupele Māra

SIA MGM Forest

SIA Lāses

SIA Kokogle (Cālīšu dzimta)

Zunda-Teofani Ieva

Zebauere Dzintra

Žuromska Terēzija


 

Bārbeles baznīcas tornis uzbūvēts 1883. gadā, un tajā laikā arī tika uzstādīts pirmais krusts.

 

Vecais krusts tika demontēts torņa remontdarbu laikā 2021. gadā, jo atklājās, ka gan pats krusts, gan tā pamatne ir laika zoba bojāta.

 


Sekojot arhitektu un kultūras vēstures speciālistu norādēm, jauno krustu tika nolemts izgatavot kā vecā krusta kopiju, pēc iespējas izmantojot tos pašus principus un metodes, kādi tikuši pielietoti oriģināla izgatavošanā. Līdz ar to krusts ar tā pamatni ir izgatavots no koka Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja amatnieku darbnīcā.

 



Krusta koka daļas tika apšūtas ar metālu (kaparu). Metāls tika pulēts, noniķelēts un noslēgumā apzeltīts. Visus šos dabus veica metālkalējs Ģirts Bērziņš savā darbnīcā Rīgā.

 


2024. gada 19. jūlija rīts. Krusts, iepakots aizsargmateriālā, no metālkalēja darbnīcas ieradies Bārbelē. Pirms pacelšanas tornī to iesvētīja LELB Liepājas diecēzes palīgbīskaps Uldis Gailītis. Viņa novēlējums: “Lai šī krusta zīme ir par labu liecību tiem, kas lepni un iedomīgi! Lai tā ir zīme par atgriešanos tiem, kas dvēselē nospiesti vai grūtsirdīgi! Lai tā kalpo par spēcinošu, iedrošinošu žēlastības zīmi un liecību!”

 


Lai būtu iespējams veikt būvdarbus torņa spicē – nomainīt bojātās koka konstrukcijas un uzstādīt jauno krustu – būvnieks SIA “Dāvidu Nami” izgudroja un pašā baznīcas tornī uzbūvēja unikālas koka stalažas, iekļaujot tajās arī īpašu pacelšanas ierīci.